tweety

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

indicka vecera

Ako vyzera rodinna vecera v Indickej rodine? Viem to celkom presne, v jednej takej som aupairka. A ako taka som pomahala varit dva dni jedla od vymyslu sveta pre rodinnu veceru.

Iba tak pre zaujimavost- uvarila som s domacou pani asi 9 druhov jedal.

Zacina sa salatmi- ovocny (granatove jablko, mango, banan, golden delicious jablko, nananas, leeches, hrusky, hrozno, mandarinky), ktory sa podava s mletou skoricou a muskatovym orieskom; a zeleninovy (klicky, chilli papricky, paprika, uhorky, rajciny). POkracuje sa akymsi druhom predjedla, u nas by sme to nazvali polievka (sosovica v polievkovitej konzistencii s miesanym korenim a kardamonom) a zemiaky s arasidovymi orechmi (masovej kvality). Hlavne jedlo je vzdy rozdelene do styroch rozlicnych jedal- my sme varili vegetariansku alternativu (co su zemiaky s mrkvou, hraskom, kukuricou v rajcinovo- cibulovej omacke s koriandrom a kari korenim), kuraciu alternativu (kuracie kusky v omacke), jahnacinu (toto mi velmi chutilo- jahnacie masko s mentolovymi listkami, slivkami a koreninami), plnene kerillas (kerillas je zelenina tvaru a velkosti uhoriek s vybezkami na povrchu. Pripravuje sa dva dni:prvy den sa musi olupat a nasolit, zaliat trochou vody a nechat do druheho dna odstat. Na druhy den sa odstredi stava-rucne- a kerillas sa osmazia na oleji. Nasledne sa plnia cibulovo-chilli plnkou a pecu sa v rure asi dve hodinky. Hm, chutovo su dost divne- nieco medzi pecenymi baklazanmi a niecim vrcholne horkym). Ku kerillas sa podava vareny baklazan s hraskom. Ku vsetkym jedlam sa podava biely jogurt s ciernym korenim a uhorkami a rajcinami. Z jedneho velmi jednoducheho dovodu- vsetko je velmi velmi stiplave. Aspon pre nezvyklu Europanku, ako som aj ja:). AVsak pre nich je to celkom v pohode. Ako dezert sa podavaju indicke sladkosti, ktore su vacsinou robene z cukru, muky a mlieka, chutia vsekty rovnako, ale na pohlad su vsetky krasne. Indovia sa totiz vyzivaju v tvarovani a zdobeni, takze tie drobne kolaciky su v tvaroch kvetov, jablcok, melonov, slimakov a roznych inych. Spominana masa este obsahuje rozne druhy orechov (takze alergici na orechy by neochutnali ani kusok:)). Rozdielne od tychto sladkosti su Diwali sladkosti. Tie su velmi variabilne, kedze kazda rodina ma svojske recepty. Moja mala kokosove, pistaciove a kesu bonboniky.

Okrem indickych sladkosti sa podavali tradicne anglicke brownies a crumble pie. A vela vela zmrzliny- i ked momentalne je tu zima ako na Slovensku:), oni si zmrzlinu velmi uzivali.

Zakladne pravidlo pri indickom stolovani: Vsetko sa je rucne. Co sa neda nabrat rukou, pouziva sa ako pomocka indicky chlieb- naan.

Zakladne kucharske pravidlo: Cibula je univerzalny zaklad akehokolvek jedla. A treba ju podporit mnozstvom inych korenin:). Po vacsine velmi stiplavych.

Kucharske pravidlo cislo dva: Ryza sa hodi ku vsetkym jedlam. A najlepsia je basmati ryza s hraskom a (prekvapujuco:)) cibulou.

A vecera trva prinajmensom 4 (slovom styri!) hodiny. Niet sa co divit- najmensi pocet zidenej rodiny je 20, takze tolko ludi sa potrebuje aj porozpravat:).

Avsak som to prezila, takze mozem povedat, ze to nie je az take hrozne. A rada by som si to zopakovala:). I ked tentokrat bez chilli papriciek v mojom tanieri, prosim:)


kazdopadne | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014