tweety

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Zaplatte mi viac, lebo ja som predsa MUZ!

ako je mozne, ze v dobe rovnocennosti medzi muzom a zenou, muzi stale zarabaju viac?( o tejto a inych myslienkach, ktore mi zisli na um, citajuc Times-y)

Nic cloveka tak pozitivne nenabudi ako ranne noviny. Ano, urcite tu bude polemika o dalsich zivotabudicoch, ale momentalne si rannu nedelnu pohodu neviem predstavit bez Times-ov.

Citam ich od zaciatku do konca, i ked sa k nim dostavam zvacsa az tretia v poradi ( po panovi domacom, pani domacej a najstarsom, ktory pravidelne vytrhne sportovu stranu a uz ho niet).

Uz davnejsie som citala clanok, ktory ma donutil napisat autorovi:) Dokonca v ANGLICTINE!:) Clanocek pojednaval zo zaciatku so serioznymi vyskumnymi faktami a cislami. O rovnopravnosti a rovnocennosti muzov a zien. Zaujal ma aj porovnanim odporucani od studentskych poradcov. Ze o com to meliem? Studentski poradcovia vo skumanej vzorke obyvatelstva Velkej Britanie, povacsine odporucaju mladym dievcatam vybrat si oblasti studia a prace, ktore sa zaoberaju humanitnymi vedami, kulturou a umenim. Kdezto chlapcom je odporucana matematika, fyzika, chemia a spol. 

Ano, odovodnenie, "kazdemu na co ma nadanie a dispozicie" je mozno na mieste. Avsak, preco by slecna nemohla studovat chemiu? Jedna z mojich kamaratok bola excelentna vo fyzike. Ako sa zachovalo okolie? Povazovalo ju za divnu a sprtku a ine privlastky, ktore danej mladej dame rozhodne nelichotia.

 Tu, v UK, som si dovolila maly test: zasla som v skole za poradkynou s otazkou o mojej buducej kariere. Za poradkyNOU. Velmi mile ziena, odporucila mi s prehladom manazment a ked som sa jej spytala, ze ci by som sa nemala orientovat skor na humanitne vedy, zasmiala sa zvonivym smiechom a odpovedala: "chces alebo musis?"S rovnakou otazkou som sa obratila na poradCU. V uhladne vyzehlenej snehobielej koseli, sediac v pohodlnej kozennej stolicke, odporucil humanitne vedy, osobitne umenie.  Na otazku, ci musim, odpovedal: "nie, ale mali by ste si, mila slecna uvedomit, k comu mate, ako ZENA, vrodene dispozicie."

Otazka dispozicii??? Coze to je za oblubene slovo sucasnosti!!!

Clanok dalej pojednaval o nerovnosti medzi platom muzov a zien v tej istej spolocnosti. V niektorych pripadoch to cinilo az 30 %!!! Nehovoriac o tom, ze zeny su zamestnavane v oblastiach sluzieb a muzi po vacsine v tych ostatnych (teraz mi nenapada slovensky vyraz:) ).

Autorov nazor k celej problematike bol chlapsky sovinisticky (ano, uz sa dostavam k tomu, co ma to tak poburilo:) ). Vyjadril uspokojenie s rozdelenim a zadelenim pracovnych prilezitosti, suhlas s odporucaniami studijnych poradcov a celkovo ziadne nejake globalne zhodnotenie. Tak som mu napisala, ze je pekny sovinista a CHLAP!

Zeny predsa nie su sluzky. Zeny tu nie su, aby pracovali ako mulice (ospravedlnujem sa za vyraz) a dostavali zaplatene dokonca menej ako muzi na tych istych poziciach. Na druhej strane, ludske predsudky su silnym nastrojom. Muz pracujuci ako kadernik alebo stylista- zarucene musi byt gay. Zena pracujuca v  taxisluzbe, bani alebo na stavbe- DIVNAAA.

Aky obraz nam podavaju media? V kazdom prvom filme/sitcome/comkolvek, ak je zena uspesna manazerka , zarucene je strasny charakter, karieristka bez chrbtice. Ak je naopak zena jemna a nezna, musi pracovat ako umelkyna:).

Vazene muzske pokolenie! My, vase krasne naprotajsky, sme nielen schopne ale aj ochotne dokazat viac. Sme vsak stale sputavane predsudkami a konvecniami. Akonahle dokazeme nieco viac, je to prinajmensom pripisane vasej pomoci. Na rozdiel od vas dokazeme robit viacero veci naraz a sucasne:) (napriklad teraz pisem clanok do blogu, ciham, kedy mi dosusi susicka  a pocuvam moju domacu rozpravat zazitky z party:) ). Znesieme vela bolesti a utrpenia.

Ak muz ochorie, bars aj na obycajnu chripku, tak prinajmensom umiera. Ak  ochorieme my, kym nemame vysoke horucky, sme schopne podavat rovnake vykony ako za zdraveho stavu:).

A PRETO: rovnake platy obom pohlaviam!:) Viac uznania nam "obycajnym" neobycajnym!:)

 


kazdopadne | stály odkaz

Komentáre

  1. tweety, áno, ešte stále sa vás
    naše krásne, múdre, schopné a pracovité proťajšky, pokúšajú spútavať predsudky a konvencie, no v dlhodobom horizonte nemajú šancu, lebo vy sa nedáte. nech ti je útechou, že popri chlapoch-šovinistoch je stále viac mužov, ktorí vás úprimne obdivujú a si vás vážia a ktorí považujú ženy za prinajmenšom rovnako schopné ako sú muži. som jeden z takýchto mužov. som muž, ktorý vie, o čom hovorí, lebo s tým má veľmi osobné skúsenosti. žijem v šťastnom partnerstve so ženou, ktorá ma v mnohých smeroch prevyšuje a v reálnom i virtuálnom priestore poznám mnoho žien, o ktorých môžem povedať to isté. a nemám s tým najmenší problém. pretože komu česť, tomu česť.
    k tomu rozdielu v príjmoch: môže byť do istej miery podmienený aj jednou-dvomi objektívnymi okolnosťami. mám na mysli napríklad to, že ženy obvykle stúpajú kvôli materským povinnnostiam po menej strmom kariérnom rebríčku a tiež sa často kvôli rodine a vytváraniu rodinného zázemia, čo je samo o sebe nesmierne vysoká hodnota a obrovský vklad do spolužitia s mužom, nevenujú kariére tak agresívne ako muži.
    publikované: 01.04.2006 01:17:51 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. avsak, hogo, pozrel si si, kolko zien stratilo
    pracu po navrate z materskej dovolenky? Kolkym bola ponuknuta "na vyvazenie" praca omnoho menej platena alebo kontraproduktivna, takze boli nepriamo prinutene pracu zmenit???

    A coze ty takto neskoro po nociach po blogoch? Ci zatvaras krcmicku, utieras stoly a zhasinas svetla?:)
    publikované: 01.04.2006 01:22:20 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. tweety, veď netvrdím, že nespravodlivosť
    v odmeňovaní práce žien neexistuje, len že pre rozdiel v príjmoch sú AJ objektívne príčiny. tvoje argumenty beriem s plnou vážnosťou a súhlasím s nimi.
    no a s tým utieraním stolov a zhášaním svetiel máš 100%-nú pravdu. prajem ti pekný večer :-)
    publikované: 01.04.2006 01:32:53 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. tweety
    mas uplnu pravdu.. ale trosku odporovta ti musim... napriklad moja mama pracuje v americkej firme, v ktorej drie ako kon, ale predsa len, ludia si ju vazia a za svoje usilie dostava aj primerany plat... avsak, aj tam si este stale muzi myslia, ze su nieco viac... myslim, ze tohto "trendu" sa my, ako clenky zenskeho jemneho" pokolenia nikdy nezbavime... muzi proste chcu, aby my sme boli doma, od rana do vecera vyvarali, starali sa o deti a oni su zivitelia rodiny (zrejme si tym kompenzuju nejaky komplex)... a ked sa potom pozriem na rodinku, kde zena zaraba viac ako muz vidim markatny rozdiel v ich vztahu, ale vidim i rozdiel, co sa tyka financenj stranky...
    ja si vsak osobne myslim, ze zeny by urcite nemali byt podcenovane, lebo je vedecky dokazane, ze dokazeme vykonavat viac veci naraz... o tom svedci uz len materstvo...
    publikované: 01.04.2006 13:55:22 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. lucia, ktorí muži chcú, aby ženy boli doma?
    ak to kedysi bol väčšinový jav, dnes už dávno nie je. veď dnes už chlapom nerobí problém ani zostať miesto ženy na materskej s malým dieťaťom. dámy, trochu skromnosti a objektivity prosím...
    publikované: 01.04.2006 14:08:25 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hogo
    este vzdy sa taki najdu...
    a materstvo nezvladate s takym nadhladom :-)
    publikované: 01.04.2006 15:11:59 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. lucia, nehovorím, že sa takí nenájdu
    len miesto nadávania na takýchto oceňujte, dámy, tých, ktorí sú podľa vašich predstáv. a materstvo? v tejto disciplíne s vami nikdy súťažiť nebudeme. my máme svoju disciplínu: otcovstvo ;-)
    publikované: 01.04.2006 15:32:05 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. :o)
    Dlho predlho som premyslal ako zareagovat na tvoj clanok. Po precitani prispevku som vykocil dva metre do vysky a veeeelmi hlboko bola ranena moja muzska jesitnost.:o))
    Napisal som niekolko konceptov ako odpoviem a ani jeden sa mi nezdal objektivny.
    Musim uznat ze o tejto teme sa neda diskutovat s horucou hlavou a uz vobec nemozem reagovat ako muz . Preto sa budem snazit zaujat postoj niekoho tretieho a to postoj cloveka.
    Cloveka ktory nie je ani muzom a ani zenou. V takom pripade musim uznat, ze to co hovoris je pravda, ze muzi maju predsudky a v priebehu nasej historie sa ich poniektori nedokazali zbavit. Urcite mas pravdu v tom, ze zeny nie su nasimi sluzkami a uz vobec nie otrokynami. Velmi ma boli, ze v nasej dobe sa musi rozoberat tema diskriminacie zeny muzom a s este vacsim bolom musim pripustit, ze sa tak deje ci uz vo svete alebo tu na Slovensku. Naozaj je pred nami este dlha cesta uvedomovania si rovnosti oboch pohlavi. Tak ako si vsak maju muzi co uvedomovat tak je to aj so zenami. Nemyslim si, ze je spravne vyvysovat muzske, alebo zenske schopnosti. Kazdy by mal robit to na co ma silu, co ho naplna, uzivi, zdokonaluje a td.. Nemali by sme porovnavat ci zena dokaze robit tri veci naraz, alebo sa viac hodi na vychovu deti, pretoze ako to dokaze zena tak to dokaze aj muz a naopak.
    Cize aby som to cele zhrnul , neuznavam rozdelenie sveta na muzou a zeny. Iba jednota oboch pohlavy nam moze zarucit spokojne nazivanie.
    Preto ja zelam zenam vela vela trpezlivosti pri ich ceste k rovnopravnosti. Nenechajte sa znechucovat roznymi prekazkami, ktore vam muzi kladu pod nohy a dojdete do vytuzeneho ciela ktorym je naozajste zrovnopravnenie.
    publikované: 01.04.2006 16:08:20 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. solto
    pekne povedane... a pravdivo...
    publikované: 01.04.2006 16:32:23 | autor: Lucia (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. lucia, vidim to tak
    ze tvoja mama pracu v jednej z tych spravodlivesjich firiem:))).

    ALe polozme si otazku- doverovala by si, keby ta mal strihat chlap kadernik?:) Uz si videla zenu zeriavnicku?

    Schvalne som sa vyzvedala, aky je pomer medzi drzitelmi Nobelovej ceny muzi vs.zeny. Priblizne 70 % je muzov:)
    publikované: 01.04.2006 21:27:07 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. tweety, mnohí muži-kaderníci patria
    medzi kadernícku špičku a ženy-žeriavničky nie sú žiadna rarita.
    a dôkazom čoho podľa teba, tweety, je tých 70% mužov medzi nositeľmi Nobelovej ceny?
    publikované: 01.04.2006 22:17:54 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. mily hogo, to je jasnym dokazom
    ze zenam bolo vstepovane, ze sa maju venovat zveladovaniu domacnosti, upravam zahrady a plodeniu deti. A ked nie, tak mozu sice pisat, alebo malovat, avsak to len vo vlastnom volnom case, ktoreho mali malo:).
    Nekrivdim vsak, zeny ocenene Nobelovkou neboli len spisovatleky, je tam Nobelovka za mier odovzdana MAtke Tereze, alebo za chemiu Madame Curie. Takze ano, niektore si to vybojovali:)
    publikované: 01.04.2006 22:47:55 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. solto, ziadne ranenie
    nebolo myslene tymto clankom:).

    Muzi a zeny nikdy nebudu rovnopravni, to si zasa myslim ja. Vzdy tu bude niekto, ci uz z jedneho "tabora" alebo druheho, kto sa bude snazit tuto krehku rovnovahu niecim narusit. Uz to prosto mame v krvi-aj mate.
    Co je mozne je, aby sme sa snazili o co najvacsiu toleranciu. To nam vsak stale akosi nejde:(
    publikované: 01.04.2006 22:51:04 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. tweety, dobre píšeš, že BOLO vštepované
    dnes už nie je, a ak je, tak je to MENŠINOVÝ JAV. proste trend je iný, než bol starý stav. chvíľu vyčkaj (jednu generáciu?) a o 20-30 bude pomer nobeloviek fifty-fifty, uvidíš.
    a tá rovnoprávnosť a rovnováha? iste, dokonalá rovnováha nebude nikdy, no som presvedčený, že to bude okolo nej oscilovať. lebo v reálnom živote nič nie je nehybné, život je o neustálej zmene a pohybe.
    a že by sme sa mali snažiť o čo najväčšiu toleranciu? áno, súhlasím, na rozdiel od teba si myslím, že nám to ide, a to stále lepšie a lepšie. :-)))
    publikované: 02.04.2006 08:51:24 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. v podstate
    zeny musia byt matkami, lebo muzi zatial na to nemaju dispozicie a pokial zeny nebudu rodit, ludia vymru
    obdobie, ktore zeny stravia prinesenim noveho cloviecika na svet vratane casu pred a po porode, prinasa pre zenu obrovske emocionalne aj fyzicke zmeny a pocas toho "strateneho" casu nastava velky vyvoj v jej profesii, na jej pozicii alebo v spolocnosti, ktora ju zamestnava, preto musi potom ovela viac sil vynalozit na to, aby to dobehla a zaradila sa na predchadzajucu uroven... nie vzdy sa to da, najma ak sa chce venovat vychove deti
    publikované: 02.04.2006 09:49:12 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. lulla, presne toto som mal na mysli
    v druhej časti svojho prvého komentára. ty si to povedala obraznejšie a zrozumiteľnejšie. dík.
    publikované: 02.04.2006 09:53:56 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. hogo
    tento clanok vravi najma o rovnopravnost a o ocenovani
    ked clovek robi karieru, je oceneny finacne a povysenim, je vazeny vo svojej spolocnosti, zamestnavatelom
    ked je zena matkou, ma byt cenena hlavne otcom dietata - ak zena nechce byt matkou, moze to byt aj z dovodu, ze nebude docenena
    publikované: 02.04.2006 10:22:07 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. lulla, a keď už hovoríme o oceňovaní
    nezabúdnime ani na to, že aj ženy by mali oceňovať mužov za ich otcovanie :-)
    publikované: 02.04.2006 10:41:41 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  19. hogo
    otcovanim myslis cas straveny a venovany detom, ich vychove a podobne? vsak pokial su rodicia dvaja a rovnomerne sa zapajaju do svojich povinnosti, tak su na tom rovnako - to je ta rovnopravnost
    publikované: 02.04.2006 10:46:17 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  20. lulla, áno, otcovaním rozumiem presne to
    pri výchove má rovnoprávnosť takúto podobu: matka matkuje, otec otcuje a vzájomne sa oceňujú.
    publikované: 02.04.2006 10:48:43 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  21. tweety :o)
    Mam pocit, ze tato diskusia straca prvotnu liniu a tou bola nerovnost v odmenovani za odvedenu pracu.
    Tweety, neries, co bolo zenam vstepovane v minulosti alebo nedaj boh este dnes. Napada mi otazka, ze kolko dievcat sniva o prelom na vedeckom poli? Ale neviem o ziadnom dievcati, ktore by netuzilo po nadhernej svadbe a krdli svojich deti. To nie je otazka dakeho „vstepovania“. Zeny si mozu slobodne vybrat ci sa budu venovat kariere alebo rodine. Ano ak si zena zvoli rodinu je logicke, ze nemoze sledovat trendy a vyvoj v odbore, v ktorom sa specializuje a musi dobiehat a vynakladat nemale usilie na nadobudnutie povodnych vedomosti, ale to iste hrozi aj muzovi, ktory sa rozhodne ist na matersku dovolenku. Cize uz v tomto su si obe pohlavia rovne.
    Uznavam, ze zavistlivi muzi robia problemy zenam, ktore stupaju po kariernom rebricku a strpcuju im zivot. A preto som hovoril, ze vam zenam , ale aj nam muzom, zelam vela sil a trpezlivosti v prekonavani tychto prekazok.
    Nesuhlasim, ze rovnopravnost medzi muzmi a zenami nikdy nebude, ale suhlasim ze nikdy nebude medzi muzom a zenou ROVNOST. Ved, ako moze zena byt rovnako silna po fyzickej stranke ako muz a ktory muz moze byt tak nezny a krasny ako zena? (nehovorim o vynimkach ktore tvoria mensinu)
    Uvedomme si ze sme boli stvoreni jeden pre druheho a co by sme boli jeden bez druheho. Mame sa doplnat a pomahat si, podporovat sa, aby z nas boli krasni LUDIA.
    Dufam ze vam to nepripada ako prazdne frazy.:o)
    publikované: 02.04.2006 14:48:54 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
  22. lulla ,
    Ak mas pocit, ze zena ako matka nie je docenovana otcom deti, tak to nie je otazka rovnopravnosti, ale otazka vyberu partnera a tam si zeny tiez vyberaju a rozhoduju sa same .
    publikované: 02.04.2006 14:49:52 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
  23. lulla,
    Ak mas pocit, ze zena ako matka nie je docenovana otcom deti, tak to nie je otazka rovnopravnosti, ale otazka vyberu partnera a tam si zeny tiez vyberaju a rozhoduju sa same .
    publikované: 02.04.2006 14:50:48 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
  24. solto
    trafil si do čierneho!
    Aj keď mnohým dotknutým sa to možno nebude páčiť...
    publikované: 02.04.2006 15:46:50 | autor: murphy (e-mail, web, neautorizovaný)
  25. hogo, ked si uz nacrtol otazku otcovania
    je to velmi relativne. Kolko otcov je skutocne hrdych na to, ze su otcami?Kolki sa z toho nesnazia len nejakym sposobom vyzut? Kolki sa stanu otcami v mladom veku, potom, ked su uz zosobaseni a ich mlada zienka chce nebodaj cestovat, alebo pracovat, pride im to ako neuveritelna obeta, podelit sa o rodicovstvo?
    publikované: 02.04.2006 23:44:45 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  26. a este, hogo,
    si ma nakriatol na rebelantsku myslienku svojou hlaskou "a že by sme sa mali snažiť o čo najväčšiu toleranciu? áno, súhlasím, na rozdiel od teba si myslím, že nám to ide, a to stále lepšie a lepšie. :-)))
    " ANO? SKUTOCNE???:)
    publikované: 02.04.2006 23:53:03 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  27. tweety, otcovanie je vážna téma
    a rád by som jej neskôr venoval v seriáli O výživných vzťahoch osobitnú úvahu. teraz len toľko, že otcovanie je zatiaľ nedocenené ženami i mužmi. treba si ujasniť, čo vlastne dobré otcovanie je, aký má význam pre vývoj dieťaťa, čo znamená pre ženu...
    publikované: 02.04.2006 23:55:04 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  28. tweety, k tvojej rebelantskej myšlienke
    ANO? SKUTOCNE???:) úprimne hovorím: ANO! SKUTOCNE! nie že by nebolo čo zlepšovať, to zďaleka nie, no trend je podľa mňa dobrý.
    publikované: 02.04.2006 23:57:22 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  29. hogo, mozno som len cyniccka
    nemozem vsak prehliadat tie obrovske titulky v novinach:ten znasilniltu, otec rodiny vyhodil manzelku z bytu, zarabam viac ako manzel a preto na mna ziarli... a ine podobne.
    Pripada mi, ze svet sa zblaznil. Kazdy sa zenie za pominutelnymi hodnotami a postavil na nich celu filozofiu vztahov:(
    publikované: 03.04.2006 00:32:23 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  30. tweety, vôbec si nemyslím, že si cynická
    možno len nedôverčivá a máš pochybnosti. obrovské titulky v novinách netreba brať vážne. vieš si predstaviť, že by bulvár obrovskými titulkami písal o tom, že manželia XY majú krásny harmonický vzťah, aj keď ona zarobí viac než on? proste bulvár má svoje témy a rozmazáva aj javy, ktoré vôbec nemusia byť časté alebo väčšinové. a to, či vzťahy založíme na pominuteľných hodnotách, záleží od každého jedného z nás.
    publikované: 03.04.2006 00:37:56 | autor: hogofogo (e-mail, web, neautorizovaný)
  31. hogofogo,
    velmi pekne a dobre povedane. Hlavne posledna cast.
    publikované: 03.04.2006 16:59:02 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
  32. Nazor
    Minule som pozeral relaciu, kde bojovy pilot stihacky hovoril, ze v armade nie je ziadna zena bojova pilotka a ani nikde v armadach EU, pretoze je to velmi rizikove povolanie, kt nie je atraktivne pre zeny, pretoze je vysoko rizikove. Ale zeny pilotky beznej leteckej prepravy existuju, hoci je ich tiez menej. V celom ludste zostava z minulosti ten princip, ze muz je lovec, striehne na byvolov a zena je s detmi v jaskyni. Akesi "prirodzene" rozdelenie dostava vsak novy rozmer a cele sa meni. Vsetci su si chcu byt rovni, vsetci chcu hovorit to, co sa im chce, robit to, co chcu. Obavam sa vsak, ze este vela vody pretecie malou rieckou pri Londyne, kym sa dosiahne akysi uspokojivy stav. Ale to tu uz my nebudeme.
    publikované: 05.04.2006 22:16:45 | autor: JTT (e-mail, web, neautorizovaný)
  33. ja som vcera
    bola u kadernika. Bol krasny a dokonca ani nie teply. Nic teda proti...
    publikované: 06.04.2006 19:01:20 | autor: čvi (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014