tweety

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Post?

prvy marec a zaroven Popolcova streda (alebo skareda ako sa zvykla nazyvat)
zacina 40 denny post. Pre krestanov to vec zvycajna akoby sa rocne opakujuca. Zrieknut sa niecoho na dobu 40 dni a takpovediac sa dusevne pripravit na Velku Noc.
Bola som prekvapena, ked som si dnes vypocula aj iny nahlad na post. Malachy (knaz v kostole) spominal, ze post nie je o tom, ze si upierame nieco, cim skodime nielen sebe, ale aj okoliu. A tak, ked si niekto upiera alkohol, za cenu toho, ze bude otrasny na svoje okolie, nie je to skutocny vyznam postu. Takisto je bezpredmetne sa postit s ucelom zchudnutia do plaviek. MImochodom, na to tych 40 dni nestaci:).
V Pisme sa pise: "nepostite sa, aby vas ludia chvalili. Vas Boh vidi, aj ked sa postite v skrytosti".  Cize ked si nieco odopriem, nevyhazdujem to vsetkym na oci- aha, aky som ja svatec:). Lenze potom aky je vlastne vyznam toho, nieco robit v skrytosti? Clovek sa rad necha pochvalit za dobre skutky, dobre vykonanu pracu, za spravne rozhodnutia. Zdalo by sa, ze toto vsetko v poste neplati.
Cinte tak v skrytosti...
Odriekanie by malo byt prvoradym pre dusu. Netreba to vsak brat ako nieco tragicke. Odrieknut si mozno vecernu reality show a namiesto toho si precitat dobru knihu. Odlozit skatulu s keksami a ist sa prejst. Nekupit si fantasticky-uzasne-neuveritelne saty ale peniaze odlozit a zamysliet sa, co sa za ne skutocne oplati.
Velmi inspirativny den, tento dnesny. Okrem toho, marec je aj mesiacom knihy, takze tento rok si rozhodne neodpustim nejake tie knizne vecery ci citania v kniznici. I ked v anglictine, ale nemoze byt vsetko idealne a precvicovanie nie je nikdy na skodu.
Preco vlastne sedim za pocitacom, ked som taka svatica?:D:) lol
Nie som svata. Avsak vedomie Niekoho vacsieho ako som ja, starajuceho sa o mna v kazde rocne obdobie a za akejkolvek situacie a aj napriek mojim neodstatkom, je velmi upokojujuce.
Preto by som mu rada nieco splatila tento post. Za vsetku tu starostlivost o moju dusu a moje dobro.
Preco by mal post zaujimat vsetkych? Nie je to nieco z davnoveku, urcene iba pre nabozenskych fanatikov?
Nemyslim si. Pretoze nikto nikoho do nabozenstva a naboznosti nenuti. A to je na tom to krasne:)

postrehy z bezneho dna | stály odkaz

Komentáre

  1. Post moze byt dobry
    a mne samemu by a tiez zisiel. Sice extra "pobozny" nie som, ale zamysliet sa nad tym, co este potrebujem a co uz je moja pohodlnost, maskrtnost, atd. by nezaskodilo.
    publikované: 07.03.2006 15:05:39 | autor: mirec (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. NAZOR
    Je mi celkom symaticke (hoci nie som navstevnikom kazni), ze ked clvoek urobi nieco pre seba - napr. post, tak sa s tym "necvhasce" kade chodi. Najma v pripade, ze to robi len preto, aby sa mohol pochvalit. resp. len sa chvali a nerobi to. Taka prirodzena skromnost a rovnovaha by v tomto pripade mala vyhrat. Ja post osobne neaplikujem, akosi by som bol ten pripad, ze keby som sa zriekol napr. jedla, tak by som bol hnusny na svoje okolie (viac ako zvycajne). Avask ten, kto to dokaze a svoje spravanie nezmeni v horsie, tomu skladam klobuk. nie som tak silny, ja to nedokazem.. ale snad to niekedy prekonam.
    publikované: 08.03.2006 18:58:39 | autor: Milos (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014