tweety

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ako vonia more

opojne, slano, rybami, priezracnou tyrkysovou vodou...

    skrekotom cajok, sumenim vln, premievajucich kamienky...

Ako som uz ohlasovala, cez vikend som bola pri mori. Neuveritelny zazitok! Nic nove, poviete si, more, to sa vidi kazdy rok v Chorvatsku, Grecku, Taliansku alebo (ti zazobanejsi) v Egypte ci Arabskych Emiratoch. Moje more bolo na juznom cipe Anglicka, pri meste Bournemouth, konkretne dedinka East Lullworth.

Cim je taka zaujimava? Pretoze na miestnom pobrezi sa nachadza vynimocny utvar nazyvany Durdle Door, pretoze v miestnych utesoch sa nachadza mnosztvo skamenelin, pretoze sa moze pysnit jednymi z najcistejsich plazi v tejto oblasti Anglicka.

Pre mna to vsak bol moj druhy kontakt s morom v zivote. Bolo to prekrasne. V sobotny vecer, ked zaslo slnko a schladilo sa, prechadzala som po plazi, zababusena v svetri foremneho tvaru, a pozorovala som vlny. Ani jedna nebola rovnaka, ani jedna nebola predvidatelna. Jedna taka nepredvidatelna ma obliala az do pol pasa- na vysvetlenie, lezala som na hranici priboja a nejako som tie vlny neodhadla:).  Nic to nezmenilo na fakte, ze to bol velmi intenzivny vecer.  Cajky vrestali o sto dusi, blizko rybarcil mlady chalanisko a spolu so skupinkou kamaratov byvakovali v utesovej jaskyni. Vona pecenej ryby, ktoru pred chvilkou vytiahol z mora sa rozlievala ludoprazdnou plazou.

Zbierala som kamienky, kamene a kameniska:). Posledne dve som samozrejme neniesla so sebou, chich. Vsetky z mojich prinesenych reliktov su krasne vybrusene, hladke a jemne. Dokonca aj kusky skla alebo dreva, musle ci lastury su nadherne opracovane neprestajnym "hus-hus" neposednych vln.  Slapy mojich noh pocitovali tvary kazdeho kamienku, na ktory som dostupila- tenisky som si niesla v ruke. Kamienkova masaz je velmi odporucana ortopedmi, pediatrami a inymi odbornikmi a teraz uz viem preco. Aktivuje cele telo a clovek automaticky kraca ladnejsie a vystiera sa, pretoze musi vyberat, ako dostupit, aby sa nahodou o nejaky ten vacsi "kamienok" neprerazil:).

Pomaly sa hnali burkove mracna a vietor zosilnel. Je nacase ist, povedal mi on. A tak sme sli. Stupajuc po schodikoch vytesanych do utesu som venovala posledny pohlad na Durdle Door a silnejuce vlny, rozbijajuce sa o skalne zuby.

To be continued. . .


postrehy z bezneho dna | stály odkaz

Komentáre

  1. tweety,
    už sa teším na ďalší diel...
    publikované: 15.05.2006 14:21:38 | autor: germa (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. pekný obrázok
    z pobrežia :) cítiť z tvojho rozprávania pohodičku, ktorá sa len ťažko hľadá na preplnených letných plážach vychytených letovísk
    publikované: 15.05.2006 14:33:55 | autor: phil (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. vona mora
    je neopakovatelna

    aj ja chcem ist na to pobrezie, raz urcite :)
    publikované: 15.05.2006 15:09:18 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. Ani som nečakal pokračovanie!
    A teraz som naň zvedavý :-)
    publikované: 15.05.2006 16:50:42 | autor: Maroško (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. jaj
    závidim
    publikované: 15.05.2006 19:56:16 | autor: mrtve n (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. :o)
    uzasne :o)
    publikované: 16.05.2006 16:04:44 | autor: solto (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014