tweety

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

5 Element (5th element)

co je vlastne tym piatym elementom a preco Bruce opat zachrani planetu:)
Prvykrat sa objavil roku 1997. Sci-fi komedia, s prvkami napatia, mnozstvom humoru a vybornymi hereckymi vykonmi.  Nikto by vtedy pomerne neznamej Mille Jovovich nepredpovedal uspech, ktory nasledoval. Doposial bola znama len ako hviezdicka z Navratu do Modrej laguny a zopar televiznych roli.
Bruce Willis bol uz dobre znamy, najme ucinkovanim v trhakoch ako 12 opic alebo Die Hard. Opat zachranuje svet, pouzivanim nielen svalov, ale aj nepopieratelnej davky vtipu.
Za spomenutie urcite stoji aj Gary Oldman v ulohe tyranskeho a mierne vysinuteho bossa Jean- Baptista Emanuell Zorg-a. 
Treningom na branicu je nepopieratelne postava Ruby Rhod-a stvarnena Chris-om Tucker-om. Jeho modne kreacie a k tomu zladene ucesy privadzaju do udivu a pri kazdej novej som len potichu tipovala, kolko mu asi museli zaplatit aby toto na seba navliekol:).
Z ostatnych sa na zaciatku na chvilocku mihne Billy, v prevedeni Luke-a Perryho (BH90210). Minirolicka s minimenom, natolko vsednym v anglicky hovoriacich krajinach.
Knaz (vyborny Ian Holm) Vito Cornelius je velmi dolezitym zo zaciatku filmu, pretoze nam tak nejak vysvetluje o co vlastne celemu Zlu ide. Avsak, ako dej postupuje,nejako straca na vyraznosti a stava sa doplnkom ostatnych postav.

O co vlastne ide:

Pise sa rok 2257 a svet ako ho pozname je kompletne zmeneny. New York je preludneny, preautomobilizovany, vlaky dokonca jazdia zvisle po budovach, v ramci setrenia priestorom. K zemi sa zenie obrovska gula, zhmotnene Zlo a existuje iba jedno riesenie, ktore zachrani planetu. Piaty element, ktory na Zem prinasaju priatelski mimozemstania (Mondoscheevania). Lod je vsak napadnuta a stroskota. Z vraku sa podari vyslobodit ruku jedneho z nich, co je dostatocnym genetickym materialom na zrekonstruovanie LeeLoo.
Potom ako cervenovlasa slecna uprchne z labaku, skonci priamym skokom v taxiku Corbena Dallasa (Brucea ). Po tazkopadnom hladani Vita Kornelia, dej odbehne smerom k Dallasovmu zivotu:). Nad vsetkym ako Damoklov mec, visi hrozba Zla, rutiaceho sa na obyvatelstvo nasej modrej gule.
To by vsak nebol Bruce, aby situaciu nezachranil. Nacas prinesie kamene do chramu, nacas pobozka povabnu LeeLoo.

Preco mam toto dielko vo svojej filmoteke?

Pretoze je to osviezujuca oddychovka, na ktorej netreba hladat vela chyb, zmierit sa s tym, ze detaily nie vzdy presne pasuju a prosto pozerat. Soundtrack je fenomenalny, zhanam ho uz peknu dobu na CD. Hudba Erica Serru ma vzdy dostane.

Hlaskovo sa to len tak hemzi, za vychutnanie stoji najma cesky dabing. Samozrejme, ze najlepsi je original:). Ked Bruce prehodi v adrenalinovej scene k Mille :I know only two languages: English and bad English!  (v ceskom dabingu: Slecno, ja mluvim jenom anglicky a to jeste spatne!). Alebo Rudy Rhod koktajuci: Green? Super green! (Zeleny?, SUpr zeleny!:) . So sestrou sme istu dobu mali nacviceny pozdrav :Chicken, niiice chicken! (Kure dobreee kure!). Veticka, pri ktorej LeeLoo tlaci do hlavy neviemkolky tanier s kurcatom z mikrovlnky:).

Kto ste nevideli- pochybujem, ze taki su:) - odporucam pozriet:).

Kto ste videli, uvitam kazde dalsie nazory na flimik:)

 

 

 

 
 

filmoteka | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja som to videl
    No mas uplnu pravdu, tento film si snad zasluzi viodiet uplne kazdy kto ma rad humor akciu a sem tam neaky vybuch. Pokial vybuchy nedosahuju frekvencie ako v o filme Con Air da sa film povazovat za pozeratelny:) K hereckym vykonom sa nebudem vyjadrovat,plne suhlasim.
    publikované: 10.04.2006 11:07:46 | autor: Tony (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. THE FIFT ELEMENT
    Inak ja ten film pozeram dookola uz asi 6 rokov a stale ma bavi a ja ani nemozem pochopit aki je ten film fakt super fest by som sa chcel niekedy s Millov stretnutt:::..Pocuj napis ten kdo toto pisal a poklebetime:::.
    publikované: 18.05.2006 17:21:38 | autor: Wagos (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Wagos
    tak teraz neviem, s kym by si si tuzil poklebetit- s Tonym, mnou alebo Millou?;)

    Piaty element som si v ramci rozmaznavania vlastnej osoby kupila na DVD so special features. No a povazujem ho za priekopnika svojho zanru:)
    publikované: 31.05.2006 23:17:26 | autor: tweety (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. kto mi pomoze
    Pocujte kto mi pove jaq sa vola hudba k tomu filmu ?? sa mi paci ale nikto mi neve povedat prosiiiiiiiim
    publikované: 14.09.2006 15:15:54 | autor: sasa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014